Wie bouwt de heetste keet?

Speelhuisjes isoleren in Bathmen

Een dikke zwarte huid, een wollige ondervacht, holle haartjes en een dikke laag vet. Dit is hoe een ijsbeer zich warm weet te houden in een ijzige omgeving van -45˚C. Maar hoe houden wij onszelf warm? Hoe isoleren wij onze huizen eigenlijk en waarom doen we dat?

In het najaar van 2025 gingen groep 7 en 8 van twee basisscholen uit het dorp Bathmen de speelhuisjes isoleren die ze eerder dit jaar zelf hadden ontworpen. Hun eigen ontwerpen werden uitgewerkt en op schaal nagebouwd. Het isoleren deden ze met lokale materialen: wol, stro, karton en hennep. Na afloop werden de huisjes met een warmtecamera en een kacheltje getest.

Vanuit de Gemeente Deventer werd ik gevraagd om een interactie te ontwerpen, om de bewoners van het dorp Bathmen te motiveren om hun huis te verduurzamen d.m.v. zichtbaarheid te creëren voor het onderwerp
Voor dit onderzoek dompelde ik mijzelf onder in de cultuur van Bathmen. Een dorp met een agrarische achtergrond en een zelfstandig karakter, bekend om zijn kermis waar het bier vloeit en men wel van een goeie bbq houdt. Kortom: iets anders dan de ‘groene bubbel’ uit de randstad. Hoe kijkt men hier aan tegen duurzaamheid?

“Je huis verduurzamen” is nogal een containerbegrip, wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Ik trok de verschillende facetten uit elkaar en bleef hangen op het isoleren. Je huis inpakken, zorgen dat de energie niet verloren gaat. Zo eenvoudig, zo logisch en zo zichtbaar. Waarom deden we dit vroeger eigenlijk niet?

Na het isoleer-evenement waren de geisoleerde huisjes te zien in de publiekshal van het gemeentehuis in Deventer.

Dit project is onderdeel van het project BattumUp
In samenwerking met Gemeente Deventer